Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z pianką, wiśniami i rabarbarem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 2,5 szklanki
cukier 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
żółtko jajek 4 szt
masło lub margaryna 1/2 kostki
śmietana 1/5 szklanki

Pianka

białko 4 szt
budynie śmietnkowe 2 szt
cukier 1 szklanka
olej 100 ml
proszek do pieczenia szczypta

Owoce

wiśnie 15 dag
rabarbar 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z pianką, wiśniami i rabarbarem

Ciasto: wszystkie składniki połączyć ze sobą i zarobić ciasto. Podzielić ciasto na dwie części proporcji 2:3. Włożyć do zamrażarki na około 30 minut. Po tym czasie większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim formę oraz podpiec 15 minut w temperaturze 160 stopni. Odstawić do wystygnięcia.
Pianka: białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać budynie i olej oraz proszek do pieczenia i jeszcze przez chwilę ubijać lekko.
Na podpieczone ciasto wylać piankę, na piance ułożyć pokrojony rabarbar oraz wiśnie bez pestek.
Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać owoce. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 160 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 16.07.2015 14:17
pycha ciasto.
bertpvd 16.07.2015 09:32
pyszne ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak