Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z morelami i budyniem
Kroki postępowania
Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy drobno pokrojoną margarynę, jaja, sól oraz cukry. Całość zagniatamy ręcznie na jednolite ciasto, które dzielimy na 2 części. Jedną z nich wkładamy do lodówki, drugą do zamrażarki na 40 minut. W tym czasie morele myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i pozbawiamy pestek.
Budynie rozprowadzamy w 250 militariach mleka. Drugą część mleka zagotowujemy. Do gotującego się na wolnym ogniu mleka stopniowo, ciągle mieszając, wlewamy budynie. Mieszamy, aż masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia.
Blachę o średnicy 24x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i ręcznie wylepiamy nim dno formy. Wykładamy morele (skórką do góry).
Wyjmujemy ciasto z zamrażarki, połowę ścieramy na grubych oczkach na wierzch moreli, drugą połowę wykładamy palcami - tak, by wszystkie owoce były pokryte ciastem. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 50 minut na rumiano. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku przez pół godziny. Smacznego!