Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z makiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 4 szklanka
masło 125 g
cukier puder 1 szklanka
żółtko jajek 4
jajko 1
śmietana 3 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczka

Do środka

białko 4
wiórki kokosowe 1/2 szklanka
masa makowa 1 puszka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżka
olejek migdałowy
kakao 1 łyżka
brzoskwinie w puszce 1

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z makiem

mąkę mieszamy wraz z masłem, następnie dodajemy cukier i żółtka oraz całe jajo, zagniatamy, dodajemy śmietanę aby lepiej się zagniatało i dosypujemy proszek do pieczenia.
Ciasto dzielimy na pół, jedną rozwałkowujemy i wykładamy na formę.

Do masy makowej dodajemy 3 łyżki bułki tartej, kakao i kilka kropel olejku. Mieszamy.

Na ciasto lekko posypujemy bułkę tartą. Następnie układamy brzoskwinie,pokrojone w drobniejsze plastry, po przekątnej, a między owoce układamy masę makową.
Ubijamy 4 białka na sztywno dodajemy 2 łyżki kryształu i ubijamy na sztywno. Dosypujemy kokoski. Mieszamy. Wykładamy na mak.
Przykrywamy drugą częścią ciasta.
Pieczemy 45 minut.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 22.01.2016 17:38
super ciasto
Smaczna_B 27.06.2015 17:11
trzeba przyznać-Mistrzyni wypieków!
agnieszka214 06.04.2015 18:40
supeer apetyczne ciacho
pajbek 06.04.2015 16:11
Dla mnie pyszne :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak