Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z kremem cytrynowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka krupczatka 1 i 2/3 szklanki
masło 125 g
olej 1 łyżka
woda zimna 1/4 szklanki

Krem

mleko 2 szklanki
mąka pszenna 2 czubate łyżki
mąka ziemniaczana 2 lekko czubate łyżki
masło 200 g
cukier 1/2 szklanki
aromat cytrynowy
brzoskwinie w puszce 1/2 puszki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z kremem cytrynowym

Kroki postępowania

1
Składniki na ciasto zagnieść i schłodzić ok. 2 godzin w lodówce.
Krok 1 - Ciasto kruche z kremem cytrynowym foto
2
Potem zetrzeć na tarce do tortownicy.


Krok 2 - Ciasto kruche z kremem cytrynowym foto
3
Ciastem wylepić spód i boki tortownicy.
Krok 3 - Ciasto kruche z kremem cytrynowym foto
4
Podpiec w piekarniku ok. 20-25 minut w temp. 200 stopni.

Krok 4 - Ciasto kruche z kremem cytrynowym foto
5
W połowie szklanki mleka rozprowadzić mąkę. Resztę mleka zagotować dodać mleko z mąką i cały czas mieszając ugotować budyń. Dodać zapach. Ostudzić.
Krok 5 - Ciasto kruche z kremem cytrynowym foto
6
Masło utrzeć z cukrem i dodawać po łyżce budyń. Całość miksować do uzyskania gładkiej masy.
Krok 6 - Ciasto kruche z kremem cytrynowym foto
7
Krem wyłożyć na ostudzone ciasto. Całość wstawić od lodówki przed podaniem udekorować pokrojonymi brzoskwiniami
Krok 7 - Ciasto kruche z kremem cytrynowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 10.10.2015 21:38
niezły pomysł :)
Damiano
Damiano 30.08.2015 12:56
smaczne ciasto
pestka 29.08.2015 20:39
pyszny deser
Renata9 29.08.2015 19:13
Super pyszne ciacho :-)
kuchcik89 29.08.2015 18:23
smakowitości :)
Zdzisław 29.08.2015 14:39
takie słodkości lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak