Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i bezą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 1 szkl
mąka krupczatka 1/2 szkl
cukier 1/4 szkl
masło 100 g
żółtko jajek 4 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko zimne 1 łyżka

BUDYŃ RABARBAROWY

rabarbar 500 g
cukier 1/3 szkl
sok malinowy 2 łyżki
woda 1/2 szkl
śmietana kremowa 30% 1/2 szkl
budyń owocowy malinowy 1 op

BEZA

białko 4 szt
sól 1 szczypta
cukier 3/4 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
sok z cytryny 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i bezą

Kroki postępowania

1
Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, zimne mleko i szybko zagnieść ciasto. Wylepić dno formy 21x25. W cieście zrobiłam wgłębienia, aby nie było równe jak stół. Schłodzić w lodówce przez około 30 min. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 15-20 min.
Krok 1 - Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i bezą foto
2
Rabarbar pokroić na kawałki, zasypać w garnku cukrem, podlać wodą i sokiem. Smażyć na małym ogniu, aż będzie miękki i zacznie się rozpadać. Można dodatkowo zmiksować blenderem.
Krok 2 - Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i bezą foto
3
Kremówkę wymieszać z proszkiem budyniowym i wlać do bulgoczącego rabarbaru.
Krok 3 - Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i bezą foto
4
Gorący budyń wylać na upieczone ciasto i przykryć folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch w trakcie przygotowywania bezy.
Krok 4 - Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i bezą foto
5
Schłodzone białka ubijać z solą do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Masa powinna być sztywna i lśniąca. Jeżeli będą odrobinki cukru, po schłodzeniu ciasta, pojawią słodkie krople. Jeżeli ich nie chcemy, cukier musi się całkowicie rozpuścić.
Krok 5 - Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i bezą foto
6
Masę bezową nałożyłam do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wycisnęłam na budyń, tworząc kopczyki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez 30 min. Po tym czasie ciasto pozostawić jeszcze w lekko uchylonym piekarniku, aż całkiem wystygnie. Smacznego :)
Krok 6 - Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i bezą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 02.08.2016 14:42
bardzo dobre
smerfetka79 17.06.2016 23:52
same smakowitości jak u mamy
Pani Domu 15.06.2016 12:44
pysznie wyglada
Bernadeta1 10.06.2016 19:44
pysznie się prezentuje, moje smaki
ben-ka 10.06.2016 15:11
Pychota !!! uwielbiam takie:)
ania2610 10.06.2016 14:01
bardzo lubię, pycha :)
Franciszek 10.06.2016 12:34
pyszne do kawy
dodi 10.06.2016 11:01
pyszne ciacho
IZABELA29 10.06.2016 09:26
bardzo dobre ciasto
Ewelina1991 10.06.2016 09:25
pyszne ciasto
gosia56 10.06.2016 09:24
ależ pyszności u Ciebie;)
Alex_M 10.06.2016 09:15
pyszności :)
Babeczka35 10.06.2016 08:47
Musi być pyszne:) Porywam kawałeczek:)
Krystyna32 10.06.2016 08:45
pyszne ciasto
Ola1984 10.06.2016 08:42
Uwielbiam wypieki z rabarbarem :) Pysznie :)
Madzai 10.06.2016 07:29
Pysznie wygląda :)
Krzysztof15 10.06.2016 06:09
pyszne ciacho
pestka 10.06.2016 00:05
wygląda pysznie
norweska20 09.06.2016 23:51
to musi być pyszne
KORAL 09.06.2016 22:15
Bez wątpienia pyszne :)
Katarzyna59 09.06.2016 22:15
fantastyczne ciasto
Urszula Świeca 09.06.2016 22:09
Smaczne ciasteczko.))
Renata9 09.06.2016 21:54
Bardzo smaczne ciacho :-)
Wiesława1 09.06.2016 21:51
Pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak