Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Słodki budyń i kwaskowaty rabarbar to smaczny duet w cieście. Ciasto było bardzo smaczne a budyń przypominał bardziej krem.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na kruche ciasto:

  • mąka

    3 szklanki
  • żółtko jajek

    6 sztuk
  • margaryna

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mleko

    1 litr
  • budynie śmietnkowe

    3 sztuki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • białko

    6 sztuk
  • cukier

    2 łyżki
  • rabarbar

    6 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie części. Jedną częścią wylepiamy spód przygotowanej dużej blaszki a drugą odkładamy do lodówki. Odlewamy 1 1/2 szklanki mleka i rozprowadzamy w nim budyń mąkę i cukier. Resztę mleka gotujemy i dodajemy rozprowadzone budynie. Gotujemy aż masa będzie gęsta. Odstawiamy na chwilę do odparowania budyniu. Przestudzony lekko budyń wykładamy na ciasto w blaszce. Na budyniu układamy pokrojony rabarbar i przykrywamy pianą z białek. Całość zasypujemy kruszonką z pozostałego ciasta. Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat