Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Słodki budyń i kwaskowaty rabarbar to smaczny duet w cieście. Ciasto było bardzo smaczne a budyń przypominał bardziej krem.

Składniki:

Składniki na kruche ciasto:

mąka 3 szklanki
żółtko jajek 6 sztuk
margaryna 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 1 litr
budynie śmietnkowe 3 sztuki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 4 łyżki
białko 6 sztuk
cukier 2 łyżki
rabarbar 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem

Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie części. Jedną częścią wylepiamy spód przygotowanej dużej blaszki a drugą odkładamy do lodówki. Odlewamy 1 1/2 szklanki mleka i rozprowadzamy w nim budyń mąkę i cukier. Resztę mleka gotujemy i dodajemy rozprowadzone budynie. Gotujemy aż masa będzie gęsta. Odstawiamy na chwilę do odparowania budyniu. Przestudzony lekko budyń wykładamy na ciasto w blaszce. Na budyniu układamy pokrojony rabarbar i przykrywamy pianą z białek. Całość zasypujemy kruszonką z pozostałego ciasta. Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak