Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z bezą z malinami i jeżynami
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na pół i wylepiamy dwie identyczne foremki o wymiarach 27cmx36cm,.
BEZA ;
Białka ubijamy na sztywno, należy je zaważyć by wiedzieć ile użyć cukru, do ubitych stopniowo dodajemy cukier, ubijamy aż masa będzie szklista i sztywna.Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Dzielimy na pół u smarujemy surowe kruche ciasto w formie, jedn aforma do lodówki by czekała na swoja kolej do pieczenia, druga do piekarnika w tem 180st przez ok 25-30 min pieczemy.Następnie drugi placek pieczemy w ten sam sposób.
Galaretka ;
Galaretki zalewamy wrzątkiem mieszamy aż się rozpuszczą, następnie dodajemy owoce w całości, lekko mieszamy, czekamy aż zacznie tężeć.
MASA :
Ubijamy śmietanę ja robię to bez cukru, można dodać odrobinkę, dzielimy pół i smarujemy nią pierwszy placek, na to wykładamy już prawie tężejącą galaretkę, wstawiamy na chwilę do lodówki i gdy zastygnie smarujemy drugą częścią masy, przykrywamy drugim plackiem, schładzamy najlepiej 24h.