ciasto kruche śliwkowe

ciasto kruche śliwkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • cukier

    3 łyżki
  • śmietana

    2 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • białko

    2 sztuki
  • sól

    szczypta
  • cukier

    do ślwek
  • śliwki

    20 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - ciasto kruche śliwkowe  foto
Skłądniki wymienione poza śliwkami, białkiem, solą i cukrem do śliwek musimy ze sobą połączyć. MArgarynę siekamy. Zagniatamy na jednolitą masę.
Krok 2 - ciasto kruche śliwkowe  foto
odkładamy je na godzinę do lodówki. następnie kroimy w kawałki,
Krok 3 - ciasto kruche śliwkowe  foto
śliwki płuczemy i ddzielamy od pestek
Krok 4 - ciasto kruche śliwkowe  foto
ciasto wykładamy na blachę i łączymy kawałki, posypujemy bułką tartą i wykładamy śliwki środkiem do góry,posypujemy cukrem w zaleznosci od słodkości śliwek
Krok 5 - ciasto kruche śliwkowe  foto
wykładamy pozostałe ciaso pokrojone w paski jak na zdjęciu
Krok 6 - ciasto kruche śliwkowe  foto
pieczemy w 180 stopniach, pod koniec pieczenia polewamy białkiem ubitym na pianę sztywną ze szczyptą soli

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 29.07.2015 21:34
smaczne ciacho :)
mirosława4 29.07.2015 18:37
apetyczne !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat