Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto kruche śliwkowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
cukier 3 łyżki
śmietana 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko jajek 2 sztuki
białko 2 sztuki
sól szczypta
cukier do ślwek
śliwki 20 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto kruche śliwkowe

Kroki postępowania

1
Skłądniki wymienione poza śliwkami, białkiem, solą i cukrem do śliwek musimy ze sobą połączyć. MArgarynę siekamy. Zagniatamy na jednolitą masę.
Krok 1 - ciasto kruche śliwkowe  foto
2
odkładamy je na godzinę do lodówki. następnie kroimy w kawałki,
Krok 2 - ciasto kruche śliwkowe  foto
3
śliwki płuczemy i ddzielamy od pestek
Krok 3 - ciasto kruche śliwkowe  foto
4
ciasto wykładamy na blachę i łączymy kawałki, posypujemy bułką tartą i wykładamy śliwki środkiem do góry,posypujemy cukrem w zaleznosci od słodkości śliwek
Krok 4 - ciasto kruche śliwkowe  foto
5
wykładamy pozostałe ciaso pokrojone w paski jak na zdjęciu
Krok 5 - ciasto kruche śliwkowe  foto
6
pieczemy w 180 stopniach, pod koniec pieczenia polewamy białkiem ubitym na pianę sztywną ze szczyptą soli
Krok 6 - ciasto kruche śliwkowe  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 29.07.2015 21:34
smaczne ciacho :)
mirosława4 29.07.2015 18:37
apetyczne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak