Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna typ 550 180 gram
mąka krupczatka 70 gram
masło zimne 150 gram
sól pół płaskeij łyżeczki
cukier puder 2-3 łyżeczki
mleko 2% odrobina
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche

Kroki postępowania

1
Obie mąki, sól i cukier połączyć ze sobą. Dodać masło - koniecznie zimne - i posiekać całość nożem do uzyskania kruszonki. Wbić całe jajko oraz dodatkowe żółtko. Dodać odrobinę zimnego mleka dla lepszej konsystencji. Wyrabiać wszystko w miarę sprawnie i szybko do uzyskania z grubsza jednolitego ciasta.
Krok 1 - Ciasto kruche foto
2
Zagniecione ciasto zawinąć w folię spożywczą - ja nie miałem stąd folia aluminiowa - spłaszczyć lekko i włożyć do lodówki na ok godzinę.
Krok 2 - Ciasto kruche foto
3
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na podsypanej krupczatką stolnicy na grubość 3-4 milimetry. Rozmiar ciasta zależy od wykładanej formy - powinno być odrobinę większe, niż forma.
Krok 3 - Ciasto kruche foto
4
Wyłożoną ciastem formę należy ponownie schłodzić ok godziny, nawet do dwóch w lodówce. W tym czasie należy rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Już schłodzone ciasto wyjmujemy, nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach i pieczemy ok 25 minut.
Krok 4 - Ciasto kruche foto
5
Upieczone ciasto należy wyjąc z piekarnika i wystudzić przed napełnieniem go nadzieniem.
Krok 5 - Ciasto kruche foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak