Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
margaryna `3/4 kostka
jajko 2 sztuki
cukier 1/2 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 18 proc 1 1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche

Kroki postępowania

1
Mąkę wysypujemy na stoplnicę, wbijamy jajka ( ja dodałam 3 gdyż miałam malutkie). Dodajemy margarynę- siekamy nożem. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, mieszamy Zagniatamy . Dodajemy smietanę.
Krok 1 - Ciasto kruche foto
2
Wszystko dokładnie wyrabiamy w celu uzyskania jednolitej konsystencji. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Krok 2 - Ciasto kruche foto
3
Dzielimy na dwie części. Pierwszą wałkujemy, bądz ewentualnie jak ja teraz zrobiłam dzielimy w plastry i układamy obok siebie a następnie łączymy ze sobą. drugie już z pewnością musimy rozwałkować bądź zetrzeć na tarce.
Krok 3 - Ciasto kruche foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miki47 22.03.2013 10:05
fajny przepis
TEtalicha 14.11.2012 11:13
1 mąka pszenna typ 450 2 czesto rozwałkowywuje, tym razem zrobiłam to dłonią lecz ciasto i tak wyszło dla nas bardzo smaczne.
SmacznaPyza 13.11.2012 21:57
od ciepła dłoni ciasto rozgniatane na blaszce się ogrzewa i traci potem na kruchości... poza tym ta margaryna... jaki tym mąki?
V_kuchareczka 13.11.2012 21:07
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak