Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto krówkowe z delicjami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
ocet 1 łyżeczka
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masa krówkowa
margaryna 1 kostka
masa krówkowa 1 opakowanie
Masa śmietanowa:
śmietana kremowa 30% lub 36% 500 ml
śnieżki 2 opakowania
cukier puder 1 łyżka
śmietanka fix 3 opakowania
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
galaretka pomarańczowa 2 opakowania
DODATKOWO:
herbatniki ok. 30 dag
delicje pół kg
woda 4 (wrząca)
woda zimna 2 łyżki
krem do karpatki 1 w proszku

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto krówkowe z delicjami

Kroki postępowania

1
BISZKOPT: Białka ubić dodać cukier i ubijać na sztywną masę. Dodać żółtka i ucierać na małych obrotach. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką. Wyłożyć na wysmarowaną masłem brytfannę. Piec w 180 st. przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić. MASA KRÓWKOWA: Margarynę utrzeć i co jakiś czas dodawać do niej masę krówkową z puszki. Przełożyć na biszkopta. Następnie układać na niej delicje.
Krok 1 - Ciasto krówkowe z delicjami foto
2
Masę karpatkową przygotować jak podano na opakowaniu. Wyłożyć na delicję.
Krok 2 - Ciasto krówkowe z delicjami foto
3
Następnie ułożyć na niej herbatniki.
Krok 3 - Ciasto krówkowe z delicjami foto
4
Przygotować masę śmietanową: śmietanę 36 procentową ubić. Dodać cukier puder, śnieżki, śmietanki fix, galaretki. Żelatynę namoczyć zimną wodą, wymieszać przez chwilę i dodać gorącą wodę. Wymieszać aż zrobi się letnia i wlać do masy.
Krok 4 - Ciasto krówkowe z delicjami foto
5
Wyłożyć na herbatniki.
Krok 5 - Ciasto krówkowe z delicjami foto
6
Posypać startą czekoladą.
Krok 6 - Ciasto krówkowe z delicjami foto
7
Smacznego
Krok 7 - Ciasto krówkowe z delicjami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ika 19.01.2024 13:53
Czy galaretki mają być rozrobione w wodzie, czy tylko wysypane z torebki?
plocia 18.10.2013 21:21
Takie przekładańce z delicjami też robiłam są przepyszne.
gosia47-47 19.09.2012 15:59
Katarzyna, skuś bo naprawdę warto :) u mnie zniknął migiem, zrobiłam w sobotę na niedzielę a wieczorem w sobote już go nie było, naprawdę pychota :)))
Ika 19.01.2024 13:54
W jaki sposób dodała pani galaretki? Zapytuję, bo nie wiem, czy wsypać z opakowania, czy rozrobione w wodzie.
Katarzyna47 18.09.2012 21:33
Dodałam do księgi przepisów, dziękuję za przepis.
Katarzyna47 18.09.2012 21:33
Dodałam do księgi przepisów, dziękuję za przepis.
Katarzyna47 18.09.2012 21:32
Chyba się zdecyduję na to ciasto w sobotę.
gosia47-47 18.09.2012 20:45
oj bardzo pyszne, i wnuczka z wnukiem pomagają :D
bietka 18.09.2012 19:59
wygląda pysznie
V_kuchareczka 18.09.2012 18:04
Pyszniutkie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak