Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto krówkowe z budyniem

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada gorzka 2 szt
masło 120 gram
budyń waniliowy 2 opakowanie
mleko 2 litry
cukier 1 kg
bita śmietana 2 opak.
kakao do posypania
herbatniki 1 opak.

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto krówkowe z budyniem

Kroki postępowania

1
Dużą prostokątną blachę wykładamy pergaminem i układamy warstwę herbatników. Czekolady topimy w garnuszku wraz z masłem i gotową masą smarujemy herbatniki.
Krok 1 - ciasto krówkowe z budyniem foto
2
Budyń gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, jak ostygnie rozkładamy równą warstwą na czekoladzie i układamy drugą warstwę herbatników.
Z litra mleka i 1 kg cukru gotujemy masę krówkową (zajmuje to ok 2-3 godzin, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając) aż będzie gęsta, jak ostygnie wykładamy na herbatniki.
Krok 2 - ciasto krówkowe z budyniem foto
3
Bitą śmietanę (najlepiej o smaku krówkowym lub toffi) przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu i wykładamy na masę krówkową.
Całość równamy i posypujemy rozpuszczalnym kakao.
Krok 3 - ciasto krówkowe z budyniem foto
4
Ciasto trzymamy w lodówce i wyciągamy dopiero przed podaniem.
Krok 4 - ciasto krówkowe z budyniem foto
5
Smacznego!
Krok 5 - ciasto krówkowe z budyniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna34 11.01.2013 17:44
wygląda bardzo apetycznie
Lemon 11.01.2013 11:15
uwielbiam
Joanna46 11.01.2013 07:46
Bardzo sycące ciasto. Pyszne.
halina17 11.01.2013 00:19
Dobre ciasto.
tessinka 10.01.2013 23:21
wygląda pysznie
marta1371 10.01.2013 23:09
Pyszne
usmiech 10.01.2013 22:15
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak