Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Krówka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

jajko 4 szt
mąka pszenna 3/4 szkl
budyń toffi 1 op
kakao 0,5 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 3/4 szkl
sól szczypta

Poncz

woda 1/2 szkl
cukier 1 łyżeczka
kawa rozpuszczalna 1 łyżka

Masa

śmietana kremówka 350 ml
cukier puder 2 łyżki
śmietan fix 1 op

Dekoracja

masa kajmakowa 1 op
perełki czekoladowe

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Krówka

Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli, ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, budyniem i kakao.
Wylać na blaszkę (23*23) wyłożona papierem. Piec 30 min w 180stC
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, osłodzić,wymieszać i ostudzić.
Upieczony, wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. nasączyć ponczem, śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fin i cukier. Wyłożyć śmietanę na ciasto i przykryć drugą częścia ciasta.
masę kajmakowac rozgrzać w garnku z gorącą wodą. wyjąć, otworzyć i wyłożyć na wierzch ciasta. posypać perełkami czekoladowymi.
Chłodzić około 3 godz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak