Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto "Krówka"

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
margaryna 200 g
żółtko jajek 4 szt
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
masa toffi 100 g
orzechy posiekane
śmietana kremowa 30% 0,5 l
śmietan fix 2 op.
cukier 0,5 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto "Krówka"

Mąkę przesiać do miski, połączyć ją z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną, dodać rozpuszczoną margarynę oraz żółtka i cukier. Zagnieść szybko ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Wylepić nim dwie takie same blaszki ( ja użyłam prostokątnych), które wcześniej należy wysmarować tłuszczem. Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając kolejno śmietan-fix.Kiedy placki przestygną przełożyć je bitą śmietaną, dobrze docisnąć i wierzch wysmarować masą kajmakową. Można posypać orzechami lub migdałami. Ciasto musi skruszeć, najlepiej zrobić je dzień wcześniej. Przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 12.03.2013 22:16
przysmak mojego męża
Monika78 11.03.2013 21:35
mmmmm pychota:)
Agnieszka-87-25 11.03.2013 08:32
uwielbiam ciasta z krówką a to wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak