Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto królewskie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto miodowe:
mąka 3 szkl (mozna dosypac jak ciasto b
cukier 2 łyż.
miód 3 łyż.
jajko
margaryna 15 dag
jajko 5 szt.
cukier 1 szkl
mąka 1 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyż.
Masa budyniowa:
mleko 1/2 l
mąka pszenna 1 łyż.
mąka ziemniaczna 2 łyż.
masło 25 dag
cukier wanilowy 1 op.
polewa czekoladowa
Soda oczyszczona Prymat 1 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto królewskie

Placek miodowy: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobiać do momentu aż nie bedzie się kleiło. Ciasto podzielić na 2 równe części. Rozłożyć na dwóch jednakowych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zrobic małe dziurki. Każdy placek piec około 20 minut po tym czasie można zajrzeć i jeśli bedzie zarumienione wyłaczyc. Ostudzić.

Biszkopt: Jajka ubić, dodać cukier, nadal ubijać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o takich samych wymiarach jak formy w których pieczone było ciasto. Piec około 25-30 minut w Ostudzić.

Masa budyniowa: Większą połowe mleka zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i ugotować jak budyń.

Układać następująco: - placek miodowy -masa budyniowa -biszkopt - masa budyniowa -placek miodowy Gotowe ciasto należy polać polewą czekoladową i posypać np. migdałami, czy wiórkami kokosowymi. Można dodać na masę budyniową owoce, najlepiej banany Smacznego

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Reda 29.09.2011 07:55
super muszę spróbować
gusia1000 12.11.2010 16:58
Na prawdę królewskie, tak jak nazwa wskazuje.
Ewa99 19.10.2010 15:00
Hmmm aż nabrałam chętkę na takie ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak