Ciasto królewskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto miodowe:
Masło rozetrzeć z mąką, dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować i piec oddzielnie na blaszce w 180 stopniach około 15 minut- aż będzie kolor złoty.
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, miksując dodawać cukier. Mąkę przesiać, dodawać partiami delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką.
Piec w 170 stopniach około 30 minut- do suchego patyczka.

Masa grysikowa:
0,5l mleka zagotować z cukrem i masłem. W reszcie mleka rozmieszać kaszę, którą wlać do gotującego się mleka. Cały czas trzeba mieszać, bo masa lubi się przypalać. Gotować około 5 minut.

Gorącą masą przekładać płaty ciasta: miodowe-masa-biszkopt-masa-miodowe.

Polewa:
W garnku podgrzewamy wodę, ale nie doprowadzamy jej do wrzenia. Na garnku układamy dużą miskę (tak, żeby nie była zamoczona) i rozpuszczamy w niej czekoladę ze śmietanką.
Gotową polewą dekorujemy ciasto.
Ciasto najlepiej włożyć na noc do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
nutellla 28.09.2013 12:19
fajne ciasto
monisia1977 28.09.2013 06:53
super ciacho
caralajna 27.09.2013 21:50
składniki nie weszły? można w opisie dodać :)
everay 27.09.2013 21:48
pyszne ciacho
Agata3 27.09.2013 19:00
Bajeczne ciacho ;)
babeczka007 27.09.2013 17:54
piękny deser !!
Milenka 27.09.2013 15:43
Rozkosz dla podniebienia hehe wygląda pieknie i na pewno tak samo smakuje
sara1 27.09.2013 15:31
ładnie wygląda
Michał2 27.09.2013 14:27
mniam na pewno dobre
sylwia_mc 27.09.2013 13:39
Prawdziwie królewski deser, pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat