Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto królewskie
Masło rozetrzeć z mąką, dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować i piec oddzielnie na blaszce w 180 stopniach około 15 minut- aż będzie kolor złoty.
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, miksując dodawać cukier. Mąkę przesiać, dodawać partiami delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką.
Piec w 170 stopniach około 30 minut- do suchego patyczka.
Masa grysikowa:
0,5l mleka zagotować z cukrem i masłem. W reszcie mleka rozmieszać kaszę, którą wlać do gotującego się mleka. Cały czas trzeba mieszać, bo masa lubi się przypalać. Gotować około 5 minut.
Gorącą masą przekładać płaty ciasta: miodowe-masa-biszkopt-masa-miodowe.
Polewa:
W garnku podgrzewamy wodę, ale nie doprowadzamy jej do wrzenia. Na garnku układamy dużą miskę (tak, żeby nie była zamoczona) i rozpuszczamy w niej czekoladę ze śmietanką.
Gotową polewą dekorujemy ciasto.
Ciasto najlepiej włożyć na noc do lodówki.