Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kremowe mocno cytrynowe z ananasem

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sok z cytryny 1/2 szklanki
otarta skórka z cytryny 2 łyżeczki
woda 2 i 1/2 szklanki
żółtka jaj 3 sztuki
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
masło 1/2 kostki
margaryna 1/2 kostki
cukier kryształ 1 szklanka
śmietana kremowa 30% 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
czekolada mleczna 3-4 dkg
ananas z puszki 1 opakowanie
herbatniki 12-15 dkg
Biszkopt 1 duża blaszka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kremowe mocno cytrynowe z ananasem

Kroki postępowania

1
Upiec biszkopt z 3 jajek. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą i położyć zimny biszkopt.
Krok 1 - Ciasto kremowe mocno cytrynowe z ananasem foto
2
Dwie szklanki wody zagotować z sokiem cytrynowym świeżo wyciśniętym i otartą skórką cytrynową.
Krok 2 - Ciasto kremowe mocno cytrynowe z ananasem foto
3
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z cukrem wanilinowym, żółtkami i 1/2 szklanki wody - wlać do gotującej się wody z cytryną, gotować ciągle mieszając około 1 minuty, wystudzić.
Krok 3 - Ciasto kremowe mocno cytrynowe z ananasem foto
4
Mikserem utrzeć masło i margaryną z 1 szklanką cukru. Dodawać porcjami zimny kisiel, ucierając na puszystą masę. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt.
Krok 4 - Ciasto kremowe mocno cytrynowe z ananasem foto
5
Na kremie ułożyć warstwę herbatników.
Krok 5 - Ciasto kremowe mocno cytrynowe z ananasem foto
6
Zimną śmietanę kremową ubić na sztywną pianę. Dodać żelatynę rozpuszczoną w około 30 ml gorącej wody i wystudzoną.
Krok 6 - Ciasto kremowe mocno cytrynowe z ananasem foto
7
Śmietanę wyłożyć na herbatniki. Rozłożyć odsączone z soku i pokrojone w ćwiartki plastry ananasa.
Krok 7 - Ciasto kremowe mocno cytrynowe z ananasem foto
8
Wa wierzch utrzeć zimną czekoladę mleczną.
Krok 8 - Ciasto kremowe mocno cytrynowe z ananasem foto
9
Ciasto podawać schłodzone. Jest delikatne, mocno cytrynowy krem i puszysta śmietana bez cukru pobudzają nasze kubki smakowe i wprawiają rękę w ruch i jemy... jemy...jemy...:)
Krok 9 - Ciasto kremowe mocno cytrynowe z ananasem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 21.02.2014 12:09
Ale śliczne warstwy:)
ppaulina 19.07.2013 21:34
wygląda smacznie
Katarzyna59 24.06.2013 07:28
fajny przepis
Anna169Hosz 25.02.2013 08:49
Prawdziwy smakołyk, aż ślinka cieknie.
Megg 15.02.2013 11:46
wygląda przepysznie, muszę go upiec :)
misia53 03.02.2013 19:52
Bardzo kuszące ciasto...
MAR3STA 26.01.2013 18:43
prezentuje się wyśmienicie
Joanna23 26.01.2013 11:28
wygląda smacznie
reniatka 22.01.2013 12:13
wspaniałe to ciasto
RenataZ-et 16.01.2013 23:21
Wygląda idealnie! Uwielbiam wszelkiego typu słodkości - to ciasto bardzo by mi smakowało :)
Magda24 15.01.2013 21:23
lubię takie kremowe ciasta
Anitapaj 14.01.2013 22:40
mm...w sam raz do kawy:)
Adam/ZUB3R 14.01.2013 22:02
wygląda bardzo smacznie
Monika58 14.01.2013 15:01
super apetyczny :)
adelajda 13.01.2013 20:37
mniam, mniam
monika1968 13.01.2013 16:53
Ciekawe
Poison1988 13.01.2013 13:48
wygląda przepysznie :)
Gracer 13.01.2013 13:42
Super CI wyszło, podoba mi się
IwonaKa 13.01.2013 13:31
Pychotka,uwielbiam takie ciasta
-Natka- 13.01.2013 12:54
Smakowicie wygląda! Uwielbiam takie słodziutkie, śmietankowe ciasta. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak