Ciasto korzenne z żurawiną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mąka

    2 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • śmietana 18 proc

    1 szklanka
  • jaja

    4 sztuki
  • powidła śliwkowe

    2 łyżki
  • olej

    1/2 szklanki
  • żurawina suszona

    garść
  • amoniak

    2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika

    1

Dodatkowo

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski dać jajka z cukrem i mikserem ubić. Następnie dodać śmietanę , olej ,mąkę, 2 pełne łyżki powideł i przyprawę do piernika i wyrobić na gładką masę. Amoniaku dać 2 płaskie łyzeczki .Ciasto ma być nie za rzadkie ale lejące się. Na koniec dodać żurawinę, wymieszać.(ja żurawinę wcześniej namoczyłam w gorącej wodzie, aby była miękka ale można i suszoną dać).Wlać do przygotowanej tortownicy 24cm i piec ok 45 min w temp. 180 *C.Po wystudzeniu polać lukrem .
misia53
Ciasto najlepiej smakuje po wystygnięciu i ulotnieniu sie zapachu amoniaku. Można jedną łyzeczkę amoniaku zamienić na łyżeczkę proszku do pieczenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 15.09.2016 11:13
lubię takie ciasta
Ela15 10.07.2016 11:09
ciekawie się prezentuje, chętnie bym spróbowała
KORAL 14.03.2016 23:28
Ciekawy przepis :)
Aneta41 28.01.2016 10:57
Wygląda ciekawie.. ciekawe jak smakuje ??:) hmmm?
Betka 28.01.2016 04:45
mniam mniam pychotka...
Babeczka35 27.01.2016 18:20
Super ciasto:)
adelajda 27.01.2016 13:10
pyszne ciacho
pestka 27.01.2016 12:35
smaczny deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat