Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto korzenne z marchewką i bakaliami

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

jajko 5 sztuk
marchewka 4 sztuki
bakalie 100 g
mąka pszenna 30 dag
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
olej 220 ml
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier drobny 3/4 szklanki
cukier puder 1/2 szklanka

Lukier

białko 1 sztuki
cukier trzcinowy 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto korzenne z marchewką i bakaliami

Kroki postępowania

1
Marchew obieramy myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubszych oczkach. Do miski wbić jajka wsypać cukry i mikserem ubić do białości,wlać olej wsypywać po łyżce mąkę wymieszaną z korzennymi przyprawami sodą i proszkiem do pieczenia aż do skończenia nie przerywając ucierania
Krok 1 - Ciasto korzenne z marchewką i bakaliami foto
2
pod koniec koniec dodać startą marchew ,wsypać bakalie-orzechy rozdrobnić mieszać delikatnie do połączenia.Ciasto wylać do formy keksowej o wymiarach 12/39 cm wstawić do piekarnika i piec 50 minut w temp 180 *c. Po upieczeniu ciasto wystudzić na kratce.
Krok 2 - Ciasto korzenne z marchewką i bakaliami foto
3
Lukier: białko schłodzone wcześniej w lodówce ubic na sztywno wsypując pod koniec przesiany na sitku cukier puder trzcinowy zmiksować na gładka lśniącą masę. Polukrować wystudzone ciasto i posypać srebrnymi perełkami cukrowymi.
Krok 3 - Ciasto korzenne z marchewką i bakaliami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 01.11.2014 18:30
pysznie wygląda
Wiktoria29 01.11.2014 16:06
uwielbiam ciasto marchewkowe
cukiereczek 01.11.2014 15:52
aż zapachniało świętami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak