Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto korzenne z dynia

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia
cukier
jajko
olej
kakao
mąka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto korzenne z dynia

Kroki postępowania

1
Ciasto:
2 szkl startej na grubych oczkach dyni
2/3 szkl cukru
3 jajka
1 szkl oleju
1,5 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
3 szkl mąki

Lukier:
1,5 szkl cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki gorącej wody

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać olej. Mąkę przesiać z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Cały czas mieszając masę, dodawać przesiane suche składniki.
Krok 1 - Ciasto korzenne z dynia foto
2
Na końcu wsypać dynię i dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do formy i piec ok 35-40 minut w 170 stopniach. Wyjąć z formy i ostudzić.
Krok 2 - Ciasto korzenne z dynia foto
3
Lukier: do miski przesiać cukier puder, dodać sok z cytryny i stopniowo tyle wody aby powstał gęsty lukier. Ciasto polać lukrem i posypać kandyzowanymi owocami.
Krok 3 - Ciasto korzenne z dynia foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 23.08.2016 13:16
bardzo lubię :)
wyattearp 10.12.2013 14:03
mniam ,mniam
Olga_SK 10.12.2013 11:12
Lubię dyniowe ciasto :D
aniagdz 10.12.2013 09:53
i ta polewa...pychaa
Wiesława1 10.12.2013 08:51
Ciekawy przepis
Lis 09.12.2013 22:22
Bardzo smakowite takie ciasto:)
sanielcia 09.12.2013 22:10
idealne na święta
Niki22 09.12.2013 21:58
wyglada przepięknie i zapewne tak samo smakuje
Iwusia 09.12.2013 21:43
bardzo smakowite ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak