Ciasto kolorowe z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    2 szt
  • żółtko jajek

    8 szt
  • cukier

    8 łyżek
  • mąka

    8 łyżek
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka ubić z cukrem, dodać mąke z proszkiem i upiec biszkopt.
Po wystygnięciu przekroić biszkopt na pół

Placek makowy:
8 białek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki maku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem,dodać mąke z proszkiem i mak.Wymieszać i upiec. Po wystygnięciu przekroić i przełożyć powidłami.

Masa śmietanowa:
galaretka czerwona i zielona
śmietana kremówka - 1\\2 l.
Galaretkę zieloną i czerwoną rozpuścić w 1 szkl. wody, każdą osobno. Ubić dobrze schłodzoną śmietanę, rozdzielić na pół do jednej dodać tężejącą galaretkę czerwoną, a do drugiej zieloną, dobrze wymieszać.
Przełożenie:
Biszkopt przekrojony + masa czerwona + placek makowy posmarowany powidłami + masa zielona + biszkopt. Można polać polewą, ale i bez niej ciasto wygląda bardzo apetycznie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat