Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Kokosowo-Powidłowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

smietana 18% 2 łyżki
mąka 2 szklanki
jajko 1 sztuka
sól szczypta
cukier 4 łyżki
margaryna 0,5 kostki
masa
wiórki kokosowe 0,5 szklanki
mleko 0,5 l
budyń kokosowy 1 sztuka
cukier 4 łyżki
powidła śliwkowe 1 słoiczek
słonecznik trochę

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Kokosowo-Powidłowe

Tortownicę wysmarować margaryną, następnie przejść do ugniatania ciasta.
Mąkę,śmietanę,jajko,sól,cukier oraz margarynę wykładamy na tortownicę (mąkę przesiewamy przez sitko). Następnie ciasto kroimy nożem przez około 5min potem przechodzimy do gniecenia ciasta ręką.
Gdy ciasto już będzie miało konsystencje ciasta wykładamy około połowy ciasta na spód tortownicy. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 150sto. na około 10min. <żeby ciasto się podpiekło>. Następnie wyjmujemy podpieczone ciasto i smarujemy powidłem oraz nakładamy resztę ciasta także na całą tortownicę, wkładamy do piekarnika na około 5-7min.
W tym czasie zaczynamy już gotować budyń dodając do mleka cukier i wiórka kokosowe, budyń gotujemy zgodnie z opisem z tyłu na opakowaniu.
Wyjmujemy ciasto i czekamy aż ugotuje się nam budyń przekładamy budyń na ciasto i posypujemy słonecznikiem.
.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 18.04.2013 09:12
pysznie wygląda
Małgorzata106 05.07.2012 18:17
super
pioge7 05.06.2011 10:20
pycha
aguus 05.06.2011 10:19
Piękne się prezentuje:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak