Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kokosowo-orzechowe
Kroki postępowania
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając partiami dodać miękką margarynę i śmietanę. Wsypać mąkę z proszkiem, zagnieść ciasto i podzielić na pół. Rozwałkować do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia.

Orzechy drobno posiekać. W rondlu rozgrzać miód z cukrem, dodać masło i na koniec orzechy. Wyłożyć na rozwałkowane ciasto i piec w temp. 190 stopni 10 minut do lekkiego zrumienienia.

Białka ubić z solą, ubijając partiami dodawać cukier. Do ubitych na sztywno białek dodać wiórki kokosowe i wymieszać łopatką. Drugie ciasto posmarować dżemem, wyłożyć masę kokosową, wyrównać i piec na złoty kolor w temp. 190 stopni ok. 15 minut. Ja oba ciasta piekłam na dolnej półce piekarnika.

