Ciasto kokosowo - orzechowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kruche

  • żółtko jajek

    6 sztuk
  • mąka pszenna

    300 gram
  • cukier puder

    150 gram
  • masło

    150 gram
  • śmietana 18 proc

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

  • sól

    szczypta

Ciasto kokosowe

  • białko

    6 sztuk
  • wiórki kokosowe

    160 gram
  • cukier

    160 gram
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • sól

Ciasto orzechowe

  • jajko

    5 sztuk
  • cukier

    200 gram
  • orzechy włoskie

    200 gram
  • mąka pszenna

    3 łyżki

Dodatkowo

  • dżem wiśniowy

    3 łyżki
  • wiśnie w syropie

  • polewa czekoladowa

  • wiórki kokosowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto kokosowo - orzechowe        foto
Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier puder, śmietanę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sól. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce.
Krok 2 - Ciasto kokosowo - orzechowe        foto
Jedną część ciasta rozwałkować, włożyć do blachy. Posmarować dżemem i rozsypać wiśnie.
Krok 3 - Ciasto kokosowo - orzechowe        foto
Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać partiami cukier i ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca. Wiórki wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać.
Krok 4 - Ciasto kokosowo - orzechowe        foto
Wyłożyć równą warstwą na wiśnie.
Krok 5 - Ciasto kokosowo - orzechowe        foto
Orzechy zemleć lub drobno posiekać, wymieszać z mąką.
Krok 6 - Ciasto kokosowo - orzechowe        foto
Jajka ubić z cukrem na puszysty krem.
Krok 7 - Ciasto kokosowo - orzechowe        foto
Dodać orzechy i delikatnie wymieszać.
Krok 8 - Ciasto kokosowo - orzechowe        foto
Wyłożyć na warstwę kokosową.
Krok 9 - Ciasto kokosowo - orzechowe        foto
Drugą część ciasta rozwałkować i przenieść na masę orzechową.
Krok 10 - Ciasto kokosowo - orzechowe        foto
Piec w temp. 180 st. 40 - 45 min. Po schłodzeniu polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 16.03.2015 18:11
jakie fajne
Monika-twin 16.03.2015 15:26
pyszne ciasto.
halina17 16.03.2015 12:59
Apetycznie wygląda ciasto.
paulina2157 16.03.2015 12:50
to ciasto wypróbuję w najbliższym czasie
dodi 16.03.2015 12:15
ślicznie wygląda
Wiesława1 16.03.2015 11:07
Musi być przepyszne
jagoda5913 16.03.2015 10:35
Ciekawy przepis na ciasto
Barbara777 16.03.2015 10:13
bardzo dobre
Kuchenka 16.03.2015 08:42
cudne ciacho
RenataZ-et 15.03.2015 22:22
ale wspaniale wygląda!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat