Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
BISZKOPT
-
jajko
5 szt -
cukier
3/4 szkl -
mąka pszenna
3/4 szkl -
mąka ziemniaczana
1/4 szkl
KREM BANANOWY
-
masło
250 g -
żółtko jajek
3 szt -
cukier
3/4 szkl -
mleko
700 ml -
mąka pszenna
2 łyzki -
mąka ziemniaczana
4 łyzki -
banan
1 szt -
likier bananowy
5 łyzek -
wiórki kokosowe
200 g
Przepis i sposób przygotowania CIASTO KOKOSOWE Z KREMEM BANANOWYM
BISZKOPT:
Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli i nie przerywając ubijania wsypujemy cukier.
Do piany dodajemy po 1 żółtku – miksujemy.
Wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut.
Studzimy, kroimy na 2 blaty.
KREM BANANOWY:
Żółtka, 1 szklankę mleka i przesiane mąki dokładnie mieszamy.
Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, a następnie do gorącego wsypujemy przygotowaną masę.
Wszystko razem energicznie mieszając doprowadzamy do wrzenia, a następnie odstawiamy do przestudzenia.
Miękkie masło ucieramy z posiekanym miękkim bananem, a następnie łyżka po łyżce dodajemy budyń.
Do masy wlewamy likier i wsypujemy połowę kokosu – wszystko razem bardzo dokładnie miksujemy.
CAŁOŚĆ:
Blat biszkoptowy smarujemy 3/4 kremu, przykrywamy drugim biszkoptem i pokrywamy resztą kremu.
Całość posypujemy podprażonym na suchej patelni kokosem.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Komentarze (21)
Załaduj więcej komentarzy (11)