Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ,,Kilimandżaro'' według siostry Anastazji.

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopty

jajko 10 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 2 szklanki
proszek do pieczenia 4 małe płaskie łyżeczki
kakao 3 łyżki

Masa z jabłek

jabłka ( po obraniu )70 dag
galaretka cytrynowa 2 sztuki
cukier do smaku
masło 1 łyżka

Krem budyniowy

masło 82% 20 dag
budyń waniliowy 2 sztuki
mleko 2 pełne szklanki
cukier puder pół szklanki

Polewa

cukier 3 łyżki
kakao 3 łyżki
masło lub margaryna 3 łyżki
gorąca woda niewielka ilość

Dodatkowo

kolorowa posypka według uznania

Porada

Aby uzyskać 70 dag obranych jabłek, należy kupić ich około 1 kg. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast masła do kremu można użyć 25 dag margaryny ,, Kasia ''. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ,,Kilimandżaro'' według siostry Anastazji.

Polecam bardzo pyszne ciasto, które pochodzi z książki siostry Anastazji. Przygotowałam je z moimi małymi zmianami. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje. Polecam upiec i podać z aromatyczną kawą. Zapraszam:)

Wykonanie:
1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy kakao, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopty sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone i studzimy.

2. Masa z jabłek: Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne ( odważamy 70 dag ) i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku roztapiamy masło, dodajemy jabłka i dusimy do miękkości cały czas mieszając, uważamy żeby się nie rozgotowały, następnie dodajemy cukier do smaku i wsypujemy sypkie galaretki i dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy. Jabłka odstawiamy do stężenia. Gdy zaczną tężeć wykładamy je na jeden biszkopt i wstawiamy do lodówki, żeby dokładnie stężały.

3. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty.

4. Gotowy krem rozsmarowujemy równomiernie na dobrze stężonej masie jabłkowej i kładziemy drugi biszkopt lekko go dociskając.

5. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.

6. Polewą smarujemy ciasto i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Ja ciasto wstawiam na całą noc. Po tym czasie kroimy, dekorujemy i podajemy.

7. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 15.01.2017 08:08
Dziękuję:)
Marcepanowy kącik 07.01.2017 17:47
U Ciebie pysznie jak zwykle :)
Babeczka35 06.01.2017 21:25
Dziękuję:)
gusia1000 06.01.2017 21:17
Bardzo dobre ciasto.
bogusia 82 06.01.2017 21:00
bardzo smaczne ciasto:)
ania2610 06.01.2017 20:23
przepysznie wygląda!
Bernadeta1 06.01.2017 20:08
Na pewno pyszności takie ciasto
Babeczka35 06.01.2017 18:50
Dziękuję i zapraszam:)
Beatris 06.01.2017 17:47
Pysznie wygląda, chętnie zjadłabym kawałeczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak