Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kefirowe na sodzie - z borówkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4,5 szkl.
olej 3/4 szkl.
jajko 6 szt.
cukier 1,5 szkl.
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
kefir 1/2 litra
borówki 1/2 kg
cukier waniliowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kefirowe na sodzie - z borówkami

Jajka ubić z cukrem, dolać sodę, olej i kefir - zmiksować.
Mąkę wsypać do mieszaniny i wymieszać łyżką tylko do czasu, aż składniki się połączą i utworzą kluchowatą masę - ciasto nie powinno być gładkie, dlatego nie miksować go robotem!

Dużą foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą - wyłożyć ciasto i rozprowadzić równą warstwą.
Wierzch posypać cukrem waniliowym, a następnie pokryć warstwą borówek.
Piec w piekarniku nagrzanym do 165-170*C, z termoobiegiem, przez ok.60 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 06.08.2013 12:21
ciekawe :)
Klausia 04.02.2013 18:03
ekstra :) takiego jeszcze nie jadłam, ale pomysł super :)
reniatka 28.01.2013 16:03
aż ślinka cieknie
eagle 27.01.2013 11:54
My też jesteśmy malo cierpliwi :)
KasiaK90 26.01.2013 20:07
uwielbiam takie ciasta
Monika58 26.01.2013 19:03
smaczne
Habibi 26.01.2013 18:39
Musiałam pokroić wprost po wyjęciu z piekarnika, bo w domu tak pachniało, ze nie mogliśmy wytrzymać :) ...a borówki nieco zzieleniały ;)
Miki 26.01.2013 18:21
fajne
Habibi 26.01.2013 18:17
Będzie zdjęcie za kilka chwil, kiedy wyjmę ciacho z piekarnika :)
Adam/ZUB3R 26.01.2013 18:14
fajne
Konczi 26.01.2013 17:55
musi być smaczne szkoda że nie ma foteczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak