Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kawowo-orzechowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kawa rozpuszczalna 10 łyżeczek
mleko 1/2 szklanki
masło 100 gram
cukier 1/2 szklanki
jaja 2 sztuki
mąka 1+1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
orzechy włoskie 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kawowo-orzechowe

Kawę zalewam ciepłym mlekiem i odstawiam do przestygnięcia. Ciepłe masło ucieram z cukrem, dodaję jaja, kawę oraz mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuję wszystkie składniki ok 2-3 minut. Ciasto po dodaniu kawy może wyglądać jakby się lekko zważyło nie trzeba się tym przejmować. Na koniec dodaję orzechy. Tak przygotowaną masę wylewam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (30 cm) i wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 16.01.2014 09:25
Coś dla mnie :) Bardzo lubię kawowe ciasta, ale piekę niestety sporadycznie, bo rodzina nie podziela moich smaków ;) Chyba sobie jednak w najbliższym czasie zrobię na poprawę humoru :)
Ola1984 05.12.2013 19:22
Uwielbiam ciasta z dodatkiem kawy, jeśli dodatkowo są orzechy to jak dla mnie bajka :)
V_kuchareczka 05.12.2013 18:31
pyszne ciasto
Renata9 05.12.2013 18:20
smaczne ciacho
2milutka 05.12.2013 17:19
proste a na pewno smaczne:)
idealme 05.12.2013 16:04
fantastyczne ciacho!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak