Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
jajko
6 sztuk -
cukier
1/2 szklanki -
mąka tortowa
1 szklanka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
kawa rozpuszczalna
1 łyżka -
kakao
1 łyżka
Dodatkowo
-
śmietana 30%
500 ml -
masa krówkowa
1/2 puszki -
czekolada mleczna
10 dag -
śmietana 30%
1/4 szklanki -
cukier
2 łyżki -
słonecznik ziarna
5 dag -
kawa rozpuszczalna
3/4 szklanki+1 łyżka spirytusu
Przepis i sposób przygotowania Ciasto kawowo-słonecznikowe
Słonecznik wsypać na suchą patelnię i delikatnie podprażyć w połowie smażenia na patelnię dodać 2 łyżki cukru i mieszając smażyć do momentu rozpuszczenia się cukru i lekkiego zbrązowienia, następnie wysypać na papier do pieczenia i wystudzić ( w czasie studzenia słonecznik się poskleja, ale bardzo łatwo potem się połamie)
W rozpuszczonej kawie namoczyć żelatynę i po napęcznieniu podgrzewać do momentu jej rozpuszczenia, wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru do ubitej śmietany dodać sypką kawę cappuccino, a na koniec żelatynę i dokładnie wymieszać.
Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki i nasączyć dodatkową kawą z alkoholem, dolny placek posmarować masą krówkową i posypać połową słonecznika, następnie wyłożyć całą piankę kawową i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć całość.
Czekoladę rozpuścić z dodatkiem śmietany i tak powstała polewą polać ciasto, następnie posypać pozostałym słonecznikiem i schłodzić.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się