Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kawowo-słonecznikowe
Słonecznik wsypać na suchą patelnię i delikatnie podprażyć w połowie smażenia na patelnię dodać 2 łyżki cukru i mieszając smażyć do momentu rozpuszczenia się cukru i lekkiego zbrązowienia, następnie wysypać na papier do pieczenia i wystudzić ( w czasie studzenia słonecznik się poskleja, ale bardzo łatwo potem się połamie)
W rozpuszczonej kawie namoczyć żelatynę i po napęcznieniu podgrzewać do momentu jej rozpuszczenia, wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru do ubitej śmietany dodać sypką kawę cappuccino, a na koniec żelatynę i dokładnie wymieszać.
Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki i nasączyć dodatkową kawą z alkoholem, dolny placek posmarować masą krówkową i posypać połową słonecznika, następnie wyłożyć całą piankę kawową i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć całość.
Czekoladę rozpuścić z dodatkiem śmietany i tak powstała polewą polać ciasto, następnie posypać pozostałym słonecznikiem i schłodzić.