Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kawowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko
kawa zaparzona
kakao
masło
cukier
cukier waniliowy
mąka pszenna
mąka ziemniaczana
konfitura z czarnej porzeczki
posypka czekoladowa
mleko

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kawowe

Biszkopt szykuje tak jak w przepisie ''Tort-ksiega'' tylko ze dodaje jeszcze kakao zeby byl biszkopt ciemny.
Zagotowuje 0.4l mleka z cukrem waniliowym (1 torebka) i dwiema lyzkami cukru. W miseczce w 0,2l mleka rozrabiam trzy zoltka, dwie lyzki maki pszennej i trzy lyzki maki ziemniaczanej. Gdy mleko sie zagotuje wlewam mieszanke z miseczki i mieszam tak dlugo gotujac az do uzyskania konsystencji budyniu. Po ostygnieciu miksuje z maslem. Dodaje do masy wystudzonego mocnego naparu z kawy.
Biszkopt przekrajam na pol-dolna polowe smaruje kremem, gorna-konfitura porzeczkowa. Lacze dwa biszkopty. Z wierzchu ozdabiam reszta kremu i posypka czekoladowa lub posypuje cappucino z wierzchu ;)
ofkors i w tym przypadku ciasto zdazylo ''uciec'' przed ujeciem w calosci ;)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 08.12.2013 14:29
apetycznie wygląda,napewno bardzo dobre
gusia1000 03.11.2013 15:54
Ciasto pod mój smak.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak