Ciasto kawowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

  • kawa zaparzona

  • kakao

  • masło

  • cukier

  • cukier waniliowy

  • mąka pszenna

  • mąka ziemniaczana

  • konfitura z czarnej porzeczki

  • posypka czekoladowa

  • mleko

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt szykuje tak jak w przepisie ''Tort-ksiega'' tylko ze dodaje jeszcze kakao zeby byl biszkopt ciemny.
Zagotowuje 0.4l mleka z cukrem waniliowym (1 torebka) i dwiema lyzkami cukru. W miseczce w 0,2l mleka rozrabiam trzy zoltka, dwie lyzki maki pszennej i trzy lyzki maki ziemniaczanej. Gdy mleko sie zagotuje wlewam mieszanke z miseczki i mieszam tak dlugo gotujac az do uzyskania konsystencji budyniu. Po ostygnieciu miksuje z maslem. Dodaje do masy wystudzonego mocnego naparu z kawy.
Biszkopt przekrajam na pol-dolna polowe smaruje kremem, gorna-konfitura porzeczkowa. Lacze dwa biszkopty. Z wierzchu ozdabiam reszta kremu i posypka czekoladowa lub posypuje cappucino z wierzchu ;)
ofkors i w tym przypadku ciasto zdazylo ''uciec'' przed ujeciem w calosci ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
romanrafal 08.12.2013 14:29
apetycznie wygląda,napewno bardzo dobre
gusia1000 03.11.2013 15:54
Ciasto pod mój smak.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat