Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kawa ze śmietanką

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na biszkopt

jajko 4 szt
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
sól 1 szczypyta

Masa kawowa i śmietankowa

śmietana 30% 500 ml
cukier puder 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
zaparzona mocna kawa 100 ml

Ponad to

herbatniki
płatki czekoadowe
zaparzona mocna kawa
cukier 2 łyżeczki

Porada

Bardzo mocno kawowe ciasto, w którym dzieło wieńczy śmietanka. Ciasto nie jest za słodki i doskonale komponuje się z "małą czarną"

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kawa ze śmietanką

1.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrami, następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie delikatnie dodawać mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Nie miksować tylko delikatnie wymieszać szpatułką. Dno blaszki wyłożyć papierem, piec w 180 st., przez ok.20 - 25 min. Odstawić do ostygnięcia. 2 łyżeczki kawy zaparzyć z cukrem, odcedzić fusy i tak przygotowaną kawą nasączyć już zimny biszkopt.
2.
Śmietanę ubić z cukrem i podzielić na dwie części. Kawę zaparzyć 100 ml wody, przecedzić, rozpuścić w niej połowę żelatyny i ostudzoną wymieszać z połową śmietany. Resztę żelatyny wymieszać ze 50 ml gorącej wody, a kiedy się rozpuści i wystygnie wymieszać z drugą częścią ubitej śmietany.
3.
Na nasączony kawą biszkopt wyłożyć masę kawowa, na to herbatniki i masę śmietankową, udekorować płatkami czekoladowymi. Odstwić w chłodne miejsce na ok 1 godz. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 14.09.2016 16:06
wg. mnie ciasto na 5 :-)
patryska76 13.09.2016 14:10
pyszne ciasto!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak