Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kaszak

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa ciemna

mleko 1 litr
cukier kryształ 3/4 szklanki
masło lub margaryna 250 g
wanilia laski 1/3 szt
kakao 3 łyżki
kasza manna 1,5 szkl

masa jasna

mleko 1 litr
cukier kryształ 3/4 szkl
masło 250 g
kasza manna 1,5 szkl
laska wanilii 1/3 szt

polewa

masło 1/4 kostki
cukier kryształ 4 łyżki
mleko 3 łyżki
kakao 2 łyżki

dodatkowo

herbatniki 3 op ,duże

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kaszak

Do blaszki wyścielonej papierem do pieczemy wykładamy jedna warstwę herbatników . Blaszka 25 x 32 cm.Może być mniejsza.
Z litra mleka odlewamy 0,5 szklanki i rozrabiamy w nim kakao .
Resztę mleka gotujemy z cukrem ,masłem i wanilią .
Do gotującego mleka wlewamy rozrobione kakao i wsypujemy kaszę i mieszamy by nie było grudek.
Przelewamy na warstwę herbatników . Przykrywamy drugą warstwą ciastek.
Identycznie postępujemy z masą jasną .
Przykrywamy ponownie herbatnikami.
Chłodzimy ciasto w lodówce a po 30 minutach polewamy polewą .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 01.10.2016 12:01
fajny przepis na ciasto :-)
Ela15 27.07.2016 21:15
fajne ciasto
Bernadeta1 01.06.2016 19:09
pychotka takie ciasto
Aleksandra/Olcia 01.06.2016 13:46
nie cierpię tej nazwy ale ciasto uwielbiam
adelajda 01.06.2016 12:18
Smaczne musi być :)
Motorek 01.06.2016 12:18
pyszne ciasto
misia123410 01.06.2016 12:09
same pyszności
dodi 01.06.2016 11:54
jadłam pyszne jest

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak