Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto karmelowo śliwkowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
żółtka jaj 3 szt
cukier 0,5 szkl
cukier waniliowy 1 opak
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
margaryna 1 kost
mąka 3 szkl
Nadzienie:
powidła śliwkowe 1 słoik
mleko 3 szkl
cukier 2 łyżki
śliwki 10 szt
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto karmelowo śliwkowe

Kroki postępowania

1
Margarynę posiekać z mąką,dodać proszek do pieczenia,cukier,cukier waniliowy i żółtka,zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na brytfannę,drugą włożyć do zamrażarki. Blachę wysmarować tłuszczem,wyłożyć połowę ciasta.
Krok 1 - Ciasto karmelowo śliwkowe foto
2
Na ciasto wyłożyć powidła śliwkowe,a na powidła wyłożyć umyte i wypestkowane połówki śliwek.
Krok 2 - Ciasto karmelowo śliwkowe foto
3
Budyń karmelowy ugotować,wyłożyć gorący na śliwki.
Krok 3 - Ciasto karmelowo śliwkowe foto
4
Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych otworach na budyń. Ciasto włożyć do piekarnika,piec 35 minut w 180 stop. Gotowe ciasto obsypać cukrem pudrem
Krok 4 - Ciasto karmelowo śliwkowe foto
5
Gotowe ciasto pokroić na talerz
Krok 5 - Ciasto karmelowo śliwkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 08.10.2012 22:06
świetny pomysł z tym budyniem :) Nie jadłam nigdy czegoś w podobie, ciasto na pewno było bardzo smaczne :)
Mati3 08.10.2012 18:20
ciekawy przepis:)
Bogusiaz 08.10.2012 18:17
super
Betka 08.10.2012 17:39
na pewno smaczne;)
czekoladka_m 08.10.2012 17:18
Mniam, smaki dzieciństwa:):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak