Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto karmelowo-orzechowe

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 4 szt
cukier kryształ 1/2 szkl
cukier waniliowy 1 op
mąka pszenna 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

krem

masło 1 kostka
masa krówkowa 1/2 puszki ok 125 g
spirytus 1/2 kieliszka

orzechy

orzechy włoskie 20 dkg
masło 2 łyżki
mleko 2 łyżki
cukier puder

do nasączenia

woda 1/2 szkl
sok z cytryny z 1/2
spirytus 1/2 kieliszka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto karmelowo-orzechowe

Kroki postępowania

1
Z podanych składników przygotować biszkopta i piec go w tortownicy (23 cm) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Wystudzony przekroić na 3 krążki.
Krok 1 - Ciasto karmelowo-orzechowe foto
2
Na pierwszy krążek wyłożyć konfiturę wiśniową i przykryć drugim krążkiem. Nasączyć.
Masło, mleko i cukier podgrzać na patelni do rozpuszczenia i dodać orzechy. Smażyć około 10 minut cały czas mieszając. Masło utrzeć na puch, połączyć z karmelem i spirytusem. 2 łyżki kremu odłożyć, a resztę kremu wymieszać z połową orzechów.
Krok 2 - Ciasto karmelowo-orzechowe foto
3
Krem rozsmarować na biszkopcie, przykryć ostatnim krążkiem, nasączyć. Rozsmarować resztę masy i posypać resztą orzechów.Schłodzić. Smacznego :)
Krok 3 - Ciasto karmelowo-orzechowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 19.09.2015 20:52
Fajne ciacho :-)
Mama niejadka 19.09.2015 19:59
Apetyczne ciasto
Stenka 19.09.2015 17:41
smakowitości
Mniam 19.09.2015 16:04
Karmel i orzechy to zestawienie idealne :)
agnieszka214 19.09.2015 14:55
Bardzo smakowite ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak