Ciasto kakaowo-krówkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt kakaowy

  • Masa budyniowa:

  • krem czekoladowy

  • herbatniki

  • dżem z czarnej porzeczki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto kakaowo-krówkowe foto
biszkopt kakaowy:
mąka 1/3 szklanka
kakao 1 łyżka
jaja 4 sztuki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanka
cukier 3/4 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

poncz:
kawa rozpuszczalna 1 szklanka

masa budyniowa:
mleko 2 szklanki
masło 25 dag
żółtka 4 sztuki
cukier 1/2 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki

mleko skondensowane
nutella 10 dag
dżem z czarnych porzeczek 40 dag
kakao
herbatniki około 40 sztuk


Przygotować biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier. Na końcu dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie wymieszamy. Formę do pieczenia smarujemy margaryną i posypać bułką tartą. . Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Studzimy, przekrawamy na pół tak, aby powstały dwa blaty. Jeden blat biszkoptu nasączamy połową ponczu. Rozsmarowujemy dżem.
Krok 2 - Ciasto kakaowo-krówkowe foto
Przygotowujemy masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodajemy do gotującego się mleka, szybko mieszając, aż budyń zgęstnieje. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Dalej miksując dodajemy stopniowo 100g masy krówkowej. Nie przerywając miksowania, dodajemy zimny budyń. Mleko skondensowane gotujemy około 3 godziny, studzimy.
Na dżemie rozsmarowujemy ok. ⅓ masy budyniowej.
Krok 3 - Ciasto kakaowo-krówkowe foto
Na masę wykładamy herbatniki.
Krok 4 - Ciasto kakaowo-krówkowe foto
Osobno mieszamy resztę masy krówkowej z nutellą. Na herbatnikach rozsmarowujemy masę krówkową z nutellą i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.Następnie rozsmarowujemy ⅓ masy budyniowej i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączamy resztą ponczu, smarujemy pozostałą masą budyniową. Wierzch placka posypujemy kakao.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchenka 19.06.2013 18:52
bardzo mi się podoba
Katarzyna/kate1980 04.04.2013 21:14
fajnie wygląda
monika1968 03.04.2013 17:41
Znakomite :) Wygląda zniewalająco
idealme 03.04.2013 14:53
pysznie wygląda !
Renata22 03.04.2013 13:14
Ależ apetycznie wygląda!
Megg 03.04.2013 11:29
pyszne ciacho!!!!
GOSIA18 03.04.2013 11:18
prezentuje się wyśmienicie
kasienka23 03.04.2013 10:04
pysznie wygląda!
Boska_Agatka 03.04.2013 09:42
ale bym zjadła wygląda i smakuje pewnie wyśmienicie
bietka 03.04.2013 08:54
lubię takie ciasta :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat