Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kakaowe z masą kokosową

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 6 szt
cukier 1 szkl
mąka 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
tłuszcz do formy

MASA KOKOSOWA

mleko 0,5 l
cukier puder 0,5 szkl
margaryna 200 g
wiórków kokosowych 250 g
cukier waniliowy 1 opak

POLEWA CZEKOLADOWA

kakao 3 łyżki
cukier 3 łyżki
margaryna 0,5 kost
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kakaowe z masą kokosową

CIASTO Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek na sztywno, do ubitej piany dodać cukier dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku, dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy ostrożnie wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do piekarnika piec 35 minut w 175 stop. MASA KOKOSOWA Mleko przelać do rondelka, dodać oba cukry, zagotować. Do zagotowanego mleka wsypać paczkę wiórków kokosowych, wymieszać. Wymieszaną masę kokosową gotować na wolnym ogniu często mieszając do zgęstnienia. Pod koniec gotowania dodać margarynę, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia, odstawić do ostygnięcia masy. POLEWA CZEKOLADOWA Do miski wsypać cukier, kakao i wybić jajko, zmiksować. Margarynę przełożyć do rondelka, postawić na ogniu, rozpuścić. Gorącą margarynę wlewać cienkim strumieniem do masy z jajkiem, miksować na wysokich obrotach do zgęstnienia polewy i rozpuszczenia się cukru. Na upieczone i ostudzone ciasto, wyłożyć masę kokosową i polać polewą czekoladową. Odstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak