Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kajmakowo -makowe z jabłkami

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto makowe

jajko 6 sztuk
masło lub margaryna 20 dag
mąka tortowa 1 szklanka
cukier drobny 1 szklanki
śmietana 18 proc 2 łyżki
mak 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczka

Ciasto kokosowe

białko 4 sztuki
cukier 3/4 szklanki
wiórki kokosowe 1 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Masa jabłkowa

jabłka winne 80 dag
galaretka agrestowa 2 sztuki
woda 3/4 szklanki
cukier 3 łyżki
masło 1 łyżka

Masa budyniowa

budyń śmietankowy 1 duży na 750 ml mleka
mleko 3,2% 2,5 szklanki
mąka tortowa 1 łyżka
cukier 3/4 szklanki
masło lub margaryna 1 kostka

Dodatkowo

masa kajmakowa 1 puszka
wiórki kokosowe 80 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kajmakowo -makowe z jabłkami

Kroki postępowania

1
CIASTO MAKOWE: Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem dodając stopniowo same żółtka jaj,następnie nie przerywając ucierania dodać śmietanę, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem,dodać do masy,wymieszać.Białka jaj ubić na sztywną lśniącą pianę dodać do ciasta delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej o podanych wymiarach. Piec około 40 minut w temp 180*c. Po wystudzeniu całkiem zimne przeciąć wzdłuż na połowę.
Krok 1 - Ciasto kajmakowo -makowe z jabłkami foto
2
CIASTO KOKOSOWE: Białka jaj ubić na lśniącą sztywną pianę pod koniec ubijania wsypać cukier,zmiksować,dodać wiórka i proszek do pieczenia,wymieszać.Przełożyć do blaszki o takich samych wymiarach jak piekliśmy ciasto makowe,wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 15-20 minut. Po upieczeniu wystudzić.
Krok 2 - Ciasto kajmakowo -makowe z jabłkami foto
3
MASA JABŁKOWA: Obrane jabłka pokroić w plastry dodać masło i cukier chwilę podprażyć aż zaczną być miękkie,następnie wlać wodę gotować całość 2 minuty, po czym zestawić z ognia wsypać galaretki,mieszać do całkowitego rozpuszczenia,zostawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia.
Krok 3 - Ciasto kajmakowo -makowe z jabłkami foto
4
MASA BUDYNIOWA: Część mleka zagotować z cukrem,budyń z mąką roztrzepać w pozostałym mleku wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń.Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, przygotować krem.
Krok 4 - Ciasto kajmakowo -makowe z jabłkami foto
5
PRZEŁOŻENIE: Jeden płat ciasta makowego wysmarować masą budyniową przykryć drugą warstwą makową wylać tężejące jabłka z galaretką przykryć ciastem kokosowym rozsmarować puszkę kajmaku posypać wiórkami.
Krok 5 - Ciasto kajmakowo -makowe z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 06.11.2014 15:53
rewelacyjnie wygląda
Katarzyna/kate1980 03.11.2014 21:27
ślicznie wygląda
wyattearp 02.11.2014 16:58
fajne ciasto
teresa18 02.11.2014 10:35
małe slodkie cudo
Ola1984 02.11.2014 08:22
Bardzo apetyczne ciasto :)
Anna133 02.11.2014 08:12
za makiem nie przepadam, ale wygląda pysznie ! i kolorowo
Izabela9 02.11.2014 05:35
Na sam wygląd ślinka cieknie.
Róża1 01.11.2014 22:15
rewelacyjne ciasto !!!!!!!!!!! zabieram przepis :-).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak