Ciasto jogurtowo-cytrynowe z grecką nutą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    250 gram
  • cukier puder

    250 gram
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • olej słonecznikowy

    140 ml
  • jaja

    2 sztuk
  • skórka otarta z dwóch cytryn

  • sok z dwóch cytryn

  • cukier kryształ

    80 gram
  • miód

    2 łyżki
  • sól

  • masło do wysmarowania formy

  • jogurt grecki

    150 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do dużej miski przesiać mąkę oraz dodać pozostałe składniki. Zmiksować wszystko na gładką masę, dodać skórkę cytrynową i wymieszać. W międzyczasie rozgrzać piekarnik na 180 stopni. Formę do tortownicy (20-22 cm) nasmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto przelać do tortownicy. Wstawić do piekarnika. Piec pierwsze 15 min tylko od dołu, kolejne ok. 40-45 min góra - dół , do uzyskania ładnego złocisto-brązowego wierzchu. Pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym szpikulcem - wetknąć w środek ciasta, jeżeli po wyjęciu jest czysty i suchy - ciasto jest już dobre. Gotowe ciasto wyciągnąć z tortownicy i przełożyć na duży talerz. W małym rondelku wymieszać cukier kryształ i sok z dwóch cytryn, postawić na małym ogniu, mieszać do lekkiego zgęstnienia ok. 3 min. Dodać miód i ponownie wymieszać, zestawić z ognia, delikatnie przestudzić, aby lukier zgęstniał. Wysmarować ciasto lukrem przy pomocy pędzelka, posypać gęsto lekko uprażonymi płatkami migdałów. Podawać z łyżką jogurtu greckiego jako deserek do kawy :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa104 19.10.2011 15:14
Puszysty, żółciutki, śliczny placuszek.
PaniMISIOWA 25.03.2011 16:48
pięknie wygląda
PaniMISIOWA 25.03.2011 16:48
pięknie wygląda
PaniMISIOWA 25.03.2011 16:48
pięknie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat