Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jogurtowo-czereśniowe z patelni (bez pieczenia)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 3 sztuki
cukier 120 gram
cukier waniliowy 1 łyżka
jogurt naturalny 200 ml
olej 60 ml
mąka pszenna 300 gram
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Dodatkowo

czereśnie 200 gram
olej
cukier puder

Porada

(*) Czas ten może być dłuższy/krótszy nawet o 10 minut. Zależy to od kuchenki i gazu. Dlatego należy obserwować ciasto i dopilnować, aby za mocno nie zarumieniło się. W każdym bądź razie - wierzch ciasta powinien być lekko sprężysty.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jogurtowo-czereśniowe z patelni (bez pieczenia)

Kroki postępowania

1
Czereśnie umyć i wydrylować.
Krok 1 - Ciasto jogurtowo-czereśniowe z patelni (bez pieczenia) foto
2
Jajka z cukrami zmiksować do puszystości.
(Powinny być bardzo dokładnie ubite i napowietrzone.)
Nadal mieszając - dodać jogurt, olej, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Na samym końcu delikatnie wmieszać czereśnie.
Krok 2 - Ciasto jogurtowo-czereśniowe z patelni (bez pieczenia) foto
3
Masę przełożyć na patelnie (z nieprzywierającym dnem) uprzednio rozgrzaną i delikatnie natłuszczoną olejem.
Ciasto wyrównać i szczelnie przykryć pokrywką.
(Jeśli w pokrywce jest otwór na parę - należy go zakleić.)
Krok 3 - Ciasto jogurtowo-czereśniowe z patelni (bez pieczenia) foto
4
Całość gotować/piec (nie wiem jak to określić; do tzw. "suchego patyczka") na najmniejszym ogniu przez około 40 minut (*).
Krok 4 - Ciasto jogurtowo-czereśniowe z patelni (bez pieczenia) foto
5
Następnie ciasto przełożyć na drugą stronę i "podpiec" kolejne 10 minut.
(Ciasto należy zsunąć na talerz i obrócone z powrotem umieścić na patelni.)
Krok 5 - Ciasto jogurtowo-czereśniowe z patelni (bez pieczenia) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 02:33
Warto tak zrobić.
kasia.s 20.08.2016 23:57
Rewelacyjny pomysł !! :)
Ada-Gaba 15.07.2016 22:27
ciekawy przepis
endzi
endzi 14.07.2016 10:59
bardzo ciekawy przepis!
Ola1984 07.07.2016 10:58
Bardzo ciekawy przepis :)
marzut 06.07.2016 16:53
Super przepis
Iwusia 05.07.2016 23:02
smaczne i szybkie ciasto
kd045 05.07.2016 22:42
pyszności !!!
kasienka23 05.07.2016 19:21
wygląda zachęcająco :)
Benita 05.07.2016 19:04
bardzo fajny przepis
iziona 05.07.2016 18:58
Robiłam już ciasto z patelni jest zaskakujące
Bernadeta1 05.07.2016 18:15
pyszne ciasto
cukiereczek 05.07.2016 17:34
bardzo ciekawe ciasto
AniaHania 05.07.2016 12:47
wygląda pysznie
Mniam 05.07.2016 11:13
Słyszałam o takim cieście, ale jeszcze nie robiłam. Twoje wygląda tak apetycznie, że czas to zmienić i usmażyć ciasto :)
jagoda5913 05.07.2016 11:00
super pomysł
Lis 05.07.2016 09:45
Bardzo ciekawy przepis:)
Diana Rusiłowicz 05.07.2016 09:44
Bardzo polecam.
w mojej kuchni 05.07.2016 09:43
takiego nie robiłam
Krystyna32 05.07.2016 09:38
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak