Ciasto jogurtowe z powidłem i pianką

Ciasto jogurtowe z powidłem i pianką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • masło lub margaryna

    20 dag
  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • jogurt grecki

    naturalny 40 dag
  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • mąka krupczatka

    pół szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Pianka

  • galaretka owocowa

    malinowa 1 sztuka
  • gorąca woda

    250 ml
  • mleko

    zimne 200 ml
  • bita śmietana w proszku

    Śnieżka 1 sztuka

Dodatkowo

  • powidła śliwkowe

    około 30 dag
  • kolorowa posypka

    według unania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

To ciasto chociaż proste w wykonaniu jest niezwykle pyszne. Jogurtowe ciasto jest niezwykle mięciutkie i słodkie, powidło przełamuje tą słodycz i znów słodka pianka, a dekoracja z różowych kuleczek nadaje mu uroku i lekkości. Bardzo je polecam. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy jogurt i ucieramy kilka chwil, na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, ucieramy do dokładnego połączenia się składników.

2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone i dokładnie studzimy.

3. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej, studzimy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę ,,Śnieżkę'' ubijamy z zimnym mlekiem, aż będzie puszysta, dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy, tak, żeby nie było grudek.

4. Przekładanie: Ciasto smarujemy powidłem, nakładamy piankę, dekorujemy posypką i wstawiamy do lodówki do stężenia na co najmniej 2-3 godziny.

5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy.

6. Życzę smacznego.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić 250 ml śmietanki kremówki 30 % z cukrem pudrem do smaku. Można użyć dowolnej ulubionej galaretki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnieszka-87-25

15.06.2017 08:27
pyszne ciasto z pianką aż chce się jeść

Babeczka35

17.05.2017 07:56
Dziękuję:)

katarzynka455

16.05.2017 21:40
bardzo smacznie i pięknie:)

Ola1young

16.05.2017 18:01
Pyszne ciacho :)

Ewelina1991

15.05.2017 17:45
fajne ciacho

Franciszek

15.05.2017 10:01
dobre do kawy

Wafelek2601

15.05.2017 09:24
wygląda super

Babeczka35

14.05.2017 22:06
Dziękuję:)

jan_mag

14.05.2017 21:24
Super ciasteczko

Edita

14.05.2017 20:31
ale pysznosci

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat