Ciasto jogurtowe z pianką i frużeliną rabarbarową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto jogurtowe

  • jogurt naturalny

    1 mały kubeczek
  • mąka pszenna

    3 kubeczki
  • cukier

    1,5 kubeczka
  • olej rzepakowy

    1 kubeczek
  • jajko

    3 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki

Pianka

  • śmietana 30%

    330 ml
  • wrzątek

    100 ml
  • galaretka truskawkowa

    1 opakowanie

Frużelina

  • rabarbar

    250 gram
  • cukier

    1/2 szklanki
  • kisiel truskawkowy

    1 opakowanie
  • woda

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jogurt naturalny przelewamy do miski, kubeczek myjemy (bo to właśnie kubeczkiem będziemy odmierzać składniki). Do drugiej miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Do jogurtu dodajemy olej i jajka, a następnie mieszamy lekko łyżką.

Mokre składniki mieszamy z suchymi (tylko do połączenia składników!). Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 21 cm. Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem i w razie potrzeby dopiekamy jeszcze chwilkę.

Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Gdyby zaszła potrzeba wierzch lekko ścinamy.

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy po trochu przestudzonej (ale nie stężonej) galaretki. Masę wylewamy na ostudzone ciasto i schładzamy.

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 2-cm kawałki, dodajemy cukier i zalewamy wodą tak, aby pokryła rabarbar. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż rabarbar będzie miękki. Kisiel rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i cały czas mieszając dodajemy do rabarbaru.
Całość gotujemy do czasu zgęstnienia. Studzimy, a następnie wykładamy na wierzch ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 08.07.2015 11:18
pyszne ciasto
Hrabina w kuchni 05.07.2015 21:36
Świetne ciasto!
Mama niejadka 05.07.2015 15:12
Super ciasto
mysza75 05.07.2015 12:17
idealne na lato mniam
Franciszek 05.07.2015 08:41
Pyszny deser
Maridka19 05.07.2015 07:42
Pysznie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat