Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i galaretką

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
jogurt naturalny 150 g
olej rzepakowy 2/3 szkl
cukier 1/2 szkl
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
jajko 4
sól szczypta
brzoskwinie w puszce 1
galaretka brzoskwiniowa 2 opakowania
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

Porada

Brzoskwinie z puszki można zastąpić 0,5 kg świeżych owoców.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i galaretką

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo do białek dodajemy cukier i dalej miksujemy. Żółtka ucieramy z jogurtem i olejem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Łączymy zawartość wszystkich misek i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 28x40 cm (lub zbliżonych) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temp.180°C przez 30-40 min. Upieczone ciasto zostawiamy do wystygnięcia.

Galaretki i żelatynę rozrabiamy w 700 ml wody. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy na plasterki lub mniejsze kawałki. Na ostudzone ciasto wykładamy brzoskwinie i zalewamy je tężejącą galaretką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 14.10.2015 18:35
wygląda bardzo smacznie
ilka01 14.10.2015 16:49
pyszności :)
agnieszka214 14.10.2015 16:37
Pyszne ciasto do kawy
Aannkaa82 14.10.2015 12:58
Proste i smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak