Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    440 gram
  • cukier

    1 szklanka
  • jaja

    4 szt.
  • olej

    3/4 szkl.
  • jogurt naturalny

    300 ml.
  • aromat waniliowy

    1/3 buteleczki
  • cukier waniliowy

    1 szt.
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • brzoskwinie w puszce

    1 puszka
  • cukier puder

    1/3 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Brzoskwinie odsączyć. Pokroić w kostkę. Sok przelać do szklanki, będzie potrzebny do nasączenia ciasta.

Jaja ubić z cukrem, cukrem waniliowym przez ok 10 min. na wysokich obrotach, na białą i puszystą masę. Dodać aromat. Ciągle miksując na małych obrotach dodawać stopniowo jogurt a następnie olej. Odstawiamy mikser. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać, rozcierać masę szpatułką. Tak długo, aż nie będzie grudek. Przelać na wyłożoną pergaminem blachę 25x30 cm. Ułożyć brzoskwinie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni/ 50 min. Sprawdzić patyczkiem. Jeżeli jest suchy ciasto wyciągamy. Nasączyć sokiem z brzoskwiń ( 4 łyżki ). Odstawiamy do wystygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.
paulette17
Do ciasta można użyć innych owoców.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Gabi44 15.03.2015 18:57
Bardzo apetyczne.
iziona 15.03.2015 18:36
Wyglada bardzo, bardzo pysznie
Zdzisław 14.03.2015 15:38
takie słodkości lubię
Renata9 14.03.2015 14:48
Bardzo fajne ciacho i na pewno pyszne w smaku :-)
Monika-twin 14.03.2015 11:55
SMACZNE CIASTO.
R'n'G Kitchen 14.03.2015 11:11
Obłędnie wygląda :)
norweska20 14.03.2015 11:04
szybkie w zrobieniu i smaczne
Betina#45 14.03.2015 11:03
Ale ciacho ! wspaniałe
IZABELA29 14.03.2015 10:17
apetycznie wyglada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat