Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jogurtowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej słonecznikowy 80 gram
skórka z cytryny 1 sztuka
cukier 150 gram
jajko 3 sztuki
mąka pszenna 200 gram
dżem 2 łyżki
jogurt naturalny 120 gram
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Porada

Użyłam dżemu z dyni, ale równie dobry będzie cytrynowy lub pomarańczowy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jogurtowe

Cukier zmielić z otartą skórka z cytryny.
Dodać jajka i zmiksować całość.
Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, wlać olej i jogurt, dołożyć dżem z dyni, ciągle miksując.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę (średnica około 22cm.) i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po przestudzeniu ciasto udekorować lukrem i kandyzowaną skórką z cytryny.
Można też zamiast lukru użyć cukru pudru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 16.04.2015 12:04
znakomite ciasto :)
Katarzyna26 16.04.2015 11:53
Ja zaryzykowałam i wyszła idealnie :)
ben-ka 16.04.2015 11:28
Mnie często w jogurtowcu wychodzi zakalec i chyba nie odważyłabym się piec w formie do babki.
pestka 16.04.2015 10:50
bardzo smaczny deser
iskierka.ag 16.04.2015 10:10
Na pewno smaczna :)
IZABELA29 16.04.2015 10:10
Świetnie wyszła ta babeczki
IKrakowianka 16.04.2015 08:37
świetny wypiek
gosia56 16.04.2015 08:29
pyszne do kawusi;)
Ola1984 16.04.2015 06:48
Świetne ciacho :)
Krzysztof15 16.04.2015 06:39
bardzo smaczne
norweska20 15.04.2015 22:41
apetyczne...chętnie bym zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak