Ciasto jogurtowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej słonecznikowy

    80 gram
  • skórka z cytryny

    1 sztuka
  • cukier

    150 gram
  • jajka

    3 sztuki
  • mąka pszenna

    200 gram
  • dżem

    2 łyżki
  • jogurt naturalny

    120 gram
  • sól

    1 szczypta
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukier zmielić z otartą skórka z cytryny.
Dodać jajka i zmiksować całość.
Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, wlać olej i jogurt, dołożyć dżem z dyni, ciągle miksując.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę (średnica około 22cm.) i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po przestudzeniu ciasto udekorować lukrem i kandyzowaną skórką z cytryny.
Można też zamiast lukru użyć cukru pudru.
Katarzyna26
Użyłam dżemu z dyni, ale równie dobry będzie cytrynowy lub pomarańczowy

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 16.04.2015 12:04
znakomite ciasto :)
Katarzyna26 16.04.2015 11:53
Ja zaryzykowałam i wyszła idealnie :)
ben-ka 16.04.2015 11:28
Mnie często w jogurtowcu wychodzi zakalec i chyba nie odważyłabym się piec w formie do babki.
pestka 16.04.2015 10:50
bardzo smaczny deser
iskierka.ag 16.04.2015 10:10
Na pewno smaczna :)
IZABELA29 16.04.2015 10:10
Świetnie wyszła ta babeczki
IKrakowianka 16.04.2015 08:37
świetny wypiek
gosia56 16.04.2015 08:29
pyszne do kawusi;)
Ola1984 16.04.2015 06:48
Świetne ciacho :)
Krzysztof15 16.04.2015 06:39
bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat