Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jeżynowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 1 kostka
jajko 5 sztuk
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki
skórka z cytryny 1 łyżeczka
jeżyny 3 szklanki
olej 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jeżynowe

Cukier (1/2 szklanki) zwykły i waniliowy ucieramy z masłem, dodajemy po jednym żółtku ucierając dalej, gdy masa jest puszysta to ubijamy białka z resztą cukru dodajemy do żółtek, przesiewamy mąkę i dodajemy olej, sok i skórkę z cytryny. Przekładamy masę do średniej blaszki max. 25 cm długości. Następnie wkładamy do ciasta jeżyny (3 szklanki). Pieczemy ciasto przez 45 minut w temp 170 stopni. Dekorujemy jeżynami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jan_mag 04.01.2017 12:54
smaczny ten przepis !
Futka 04.01.2017 11:40
Przepyszne ciasto
Ola1984 04.01.2017 11:28
Smakowicie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak