Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto japońskie
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Mieszamy z cukrem na sucho. Następnie do suchych składników dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, mieszamy dodając jajka oraz przestudzony napar z kawy. Dokładnie mieszamy robotem na małych obrotach.
Formę 28x35 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 około 30-35 minut do suchego patyczka.
Frużelina wiśniowa:
Wiśnie drylujemy i razem z sokiem jaki z nich wypłynął przekładamy do garnka. Gotujemy i dodajemy do nich cukier, mąkę ziemniaczaną wymieszaną w 1/4 szklanki zimnej wody. Wlewamy do gotującej się frużeliny, zagotowujemy jak kisiel i studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu i po przestudzeniu dodajemy do sera (najlepiej z wiaderka) utartego na jednolitą masę z cukrem. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej. Delikatnie wszystko ze sobą łączymy.
Masę serową ( z ta żelatyną szybko gęstnieje) wylewamy na wystudzony spód z ciasta i pasami wykładamy zimną frużeliną wiśniową lekko ją mieszając z masą serową. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia najlepiej na całą noc.