ciasto jak ptasie mleczko

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    1/2 kostki
  • cukier

    14 łyżek
  • jajko

    7
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    6 łyżek
  • kakao

    2 łyżki
  • galaretka wiśniowa

    1 szt.
  • woda

    2 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pół kostki margaryny roztopić. W szklance z ciepłą wodą rozmieszać 3 łyżki żelatyny. Kiedy się rozpuści, wlać do margaryny. Mieszać i czekać, aż się zagotuje. Schłodzić.
Ubić 7 białek i dodać7 łyżek cukru. Wlać roztopiona margarynę. Wszystko razem wymieszać. Podzielić na 2 części. . Do pierwszej części dodać kakao i dokładnie wymieszać. Wylać na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Wlać drugą (białą) warstwę.
Ubić 7 żółtek z 7 łyżkami cukru. Do tego wlać schłodzoną żelatynę rozmieszaną w szklance ciepłej wody. Dokładnie zmiksować i wlać na blachę jako 3 warstwa.
Zagotować 750 ml wody. Zdjąć z ognia i wsypać 2 paczki galaretki. Kiedy trochę ostygnie i się trochę zagęści, wlać na blachę jako 4 warstwa. Włożyć do lodówki na 3 godziny. Gotowe!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
perla 17.10.2012 13:54
Zapomniałam dodać, że to ciasto można zrobić na biszkopcie, tak, jak jest na zdjęciu.
Faustyna 15.07.2011 10:57
Ja też uwielbiam ptasie mleczko! Przepis w sam raz dla mnie :)
bami 25.03.2011 15:37
uwielbiam ptasie mleczko! :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat