Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jagodowe z bezą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
margaryna 1 kostka
cukier puder 30 dkg
żółtko jajek 4
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka 40 dkg
masa
śmietana 30% 330 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier puder 4 łyzki
białko 4
cukier puder 250 g
sok z cytryny 1 łyżeczka
reszta:
jagody 0,5 kg
cukier żelujący 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jagodowe z bezą

Beza:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier puder i zmiksować. Dodać sok z cytryny i jeszcze chwile pomiksować. Wylać na blachę wyłozoną papierem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 120 stopni. Pieczemy przez około półtorej godziny, a po tym czasie wyłączamy piekarnik pozostawiając jednak bezę w środku aż do sotudzenia.
Ciasto:
Utrzeć margarynę z cukrem, dodawać żółtka, gdy będzie utarte dodać przesitowaną mąke z proszkiem. Podzielic na dwie części, każdą z nich rozłozyć na blasze. Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni.
Masa:
Przygotować zelatynę wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Śmietanę utrzec na puch, pod koniec dodać cukier puder i zimną zelatynę. Zmiksować.
Jagody rozgotowac na wolnym ogniu pod koniec dodając cukier zelujący i cały czas mieszając. Ostudzić.
Na pierwsze ciasto rozłożyć zimne jagody i posmarować masą. Przyłożyć ciastem, które znów należy posmarować (cienko ) masą i przyłożyć bezą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 28.07.2012 17:30
pyszne ciasto
Justyna Jussstiii 03.06.2012 08:48
super pomysł
1j1o1l1a1 02.06.2012 19:35
apetycznie się prezentuje
Paweł10 02.06.2012 11:23
pycha :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak