Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jaglano-marchewkowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

marchewka 10 dag
dynia 10 dag
płatki jaglane 1 szklanka
mleko kokosowe 1 szklanka
syrop klonowy 1/2 szklanki
ksylitol 1 łyżka
jajko 2 sztuki
mąka razowa 18 dag
masło 10 dag
rodzynki 3 łyżki
żurawina suszona 3 łyzki
Kardamon mielony Prymat 1 łyzeczka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki

Polewa

czekolada 10 dag
olej kokosowy 1 łyżka
mleko sojowe 2 łyżki
syrop klonowy 1 łyżka
orzechy posiekane do posypania

Porada

Słodycze również mogą być zdrowe, szczególnie te pieczone z warzywami. Marchewka i dynia to połączenie doskonałe. Mega wilgotne i wbrew pozorom puszyste.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jaglano-marchewkowe

Kroki postępowania

1
1. Ciasto:

Obraną marchewkę, i dynię w jednakowych proporcjach zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Mąkę wymieszać z solą, mielonym kardamonem oraz proszkiem do pieczenia i sodą.
Krok 1 - Ciasto jaglano-marchewkowe foto
2
Mleko kokosowe podgrzać w rondelku aby było gorące, wymieszać z ksylitolem i syropem klonowym wsypać płatki jaglane, żurawinę i rodzynki, wymieszać, odstawić aby płatki zmiękły i wchłonęły płyn.
Krok 2 - Ciasto jaglano-marchewkowe foto
3
2. Miękkie masło o temp pokojowej utrzeć na puch, ucierając wbijać po jednym jajku, do masy dodać namoczone i wystudzone płatki, mąkę i na samym końcu starte warzywa.
Krok 3 - Ciasto jaglano-marchewkowe foto
4
Wymieszać krótko mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia.
Krok 4 - Ciasto jaglano-marchewkowe foto
5
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 45-50 minut lub do suchego patyczka.3. Polewa:
Wszystkie składniki umieścić w miseczce ustawić nad kąpielą wodną, mieszać do rozpuszczenia. Zimne ciasto polać polewą, posypać orzechowym krokantem.

Słodkich wypieków!
Krok 5 - Ciasto jaglano-marchewkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 11.04.2017 17:39
zdrowe słodkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak