Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jabłkowo-rabarbarowe z pianką różową

mic
2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki mąki typ 450
cukier puder 1/2 szklanki
śmietana gęsta 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat do posypania
masło 1 kostka 20 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczkki
jajko 3 sztuki
cukier 5 łyżek
masaa
jabłko 1,5 kg
woda 100 ml do jabłek
rabarbar 1 kg
woda 100 ml do rabarbaru
cukier do smaku
Pianka:
białko 4 sztuki
cukier kryształ 1/2 szklanki
kisiel wiśniowy 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jabłkowo-rabarbarowe z pianką różową

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy przez sitko, wymieszaną z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia.Wbijamy jajka o temp. pokojowej. Dodajemy masło siekamy wszystko nożem. Dodajemy gęstą śmietanę.Dodajemy cukier. Zagniatamy dłońmi ciasto by miało jednolitą konsystencję. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną z nich wykładamy na talerzu do lodówki na 30 minut. Drugą dzielimy na kawałki i wyklejamy nim blaszkę wyłożoną papierem pieczeniowym posypaną bułką tartą.
Krok 1 - Ciasto jabłkowo-rabarbarowe z pianką różową foto
2
Jabłka obieramy, wykrajemy ogryzek. Następnie kroimy w kostkę. wykładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości.

Rabarbar obieramy ze skóry. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wykładamy pokrojony drobniej rabarbar. Dodajemy ok 100 ml wody. Zostawiamy go na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Krok 2 - Ciasto jabłkowo-rabarbarowe z pianką różową foto
3
Łączymy masy ze sobą.
Krok 3 - Ciasto jabłkowo-rabarbarowe z pianką różową foto
4
dodajemy cukier, by masa jabłkowo rabarbarowa była słodsza.
Krok 4 - Ciasto jabłkowo-rabarbarowe z pianką różową foto
5
Pianka: Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier ciągle ubijając, na koniec dodajemy kisiel. Ubijamy. Wykładamy na ciasto masę jabłkowo rabarbarową, następnie wykładamy piankę różową. Pozostałe ciasto z lodówki ścieramy na tarce jarzynowej. Posypujemy nim wierzch ciasta, czyli tutaj piankę. Nakłuwamy w niektórych miejscach widelcem. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni , w rozgrzanym piekarniku.

Ciasto jest świetne na ciepło z lodami.
Krok 5 - Ciasto jabłkowo-rabarbarowe z pianką różową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TEtalicha 13.07.2013 18:23
pyszne ciacho z rabarbarem
Grazyna0211 08.07.2013 20:46
apetyczne ciasto
Katarzyna/kate1980 07.06.2013 21:05
uwielbiam takie połączenia
kala9287 07.06.2013 11:12
mega pyszne ciasto!!
Katarzyna59 07.06.2013 11:10
bardzo apetyczne
nogawkuchni 07.06.2013 10:34
Wygląda przepysznie i z pewnością jest świetne w smaku,takie letnie "ciacho" to znakomita propozycja na deser,uwielbiam takie ciasta,pyszne do kawy albo szklanki zimnego mleka,przydatny przepis.
Agula&Stabi 07.06.2013 07:58
pyszne ciasto
fotoviderek 07.06.2013 07:00
Ciekawy jestem smaku :)
kasiek 06.06.2013 21:40
wygląda mega pysznie :)
Megg 06.06.2013 21:34
pyszne ciasto
Renata9 06.06.2013 21:30
pyszne ciacho z rabarbarem
AnielskaSlodycz 06.06.2013 21:28
Uwielbiam ciasta z rabarbarem i czerwoną pianką. mniaaam takie są najlepsze :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak